Foutjes in je denken aanpakken


Wanneer we ons minder goed voelen, kan het belangrijk zijn om even in je hoofd te houden dat slechte gevoelens vaak foutjes in ons denken maken. Ze zorgen voor negatieve gedachten die vaak niet kloppen. 

Vandaag gaan we het aanpakken hoe we deze gedachten kunnen erkennen. Op die manier leren we welke gedachten we moet erkennen en welke gewoon niet kloppen.

Het is sowieso nooit goed om je gedachten dadelijk te geloven. Het zijn dan ook maar gedachten en geen waarheden. 

Hoe?

Er zijn enkele soorten gedachten die vaak wijzen op negatieve spiralen. Laat me ze hieronder kort opsommen, zodat jij ze kan erkennen en aanpakken.

Alles of niets: je ziet alles in zwart of wit. Als er één zaakje tegenvalt, gaat niks nog goed gaan. Probeer dit als een aparte gebeurtenis te zien en te isoleren van je andere gedachten.

Het positieve wegwerken: Alle positieve aspecten afwijzen en niet erkennen. Je erkent alleen de negatieve in de situatie en kan de positieve zaken niet meer zien. Wanneer je de gedachte hebt 'ik zal wel geluk gehad hebben', besef dan even wat je hebt gedaan, op een bewuste manier, om tot dat te punt te komen.

Labeling: zonder na te denken over wat er allemaal gebeurt, heb jij al een oordeel over alles en iedereen. Jij bent een mislukkeling, wat je ook gaat verwezenlijken die dag. Dat moet helemaal niet zijn, wacht de dag af en je zal heus zien dat er zaken zijn om dankbaar of trots voor te zijn. 

Waarom?

Het feit dat je die foutjes hebt in je denken is een gegeven dat al heel lang voorkomt. Het is dan ook belangrijk om te weten dat iedereen die gedachten en foutjes wel heeft.

Wanneer je merkt dat je zo een dag hebt, mag je je niet laten gaan en moet je het ook gewoon accepteren, dat is heel normaal. Je kan wel proberen een oplossing te zoeken en ook gewoon erkennen dat het gebeurt. Op die manier kan je alles beter relativeren. Je kan zo alles ook beter opmerken en corrigeren.