Hoe verander je je levensstijl?
Wil je graag iets veranderen aan je levensstijl? Het kan iets kleins zijn zoals ieder avond prompt de afwas doen na de maaltijd in plaats van ze te laten staan tot volgende dag, of iets groter zoals stoppen met roken of een trainingsschema volgen.
Een verandering aanbrengen in je levensstijl is echter niet zo gemakkelijk als het klinkt. Indien je al een poging gewaagd hebt enkel om te hervallen in je oude gewoonten, dan ben je zeker niet de enige. Het is iets wat ik wel vaker hoor: 'Ik was er met goede moed aan begonnen, maar voor ik het wist was ik weer mijn oude zelve.'
Toch is het niet onmogelijk om je levensstijl te veranderen. Helemaal niet. Er zijn heel wat succesverhalen terug te vinden. Maar hoe pak je dit dan het best aan?
De vijf stappen die je levensstijl veranderen
Als eerste moet je bereid zijn om je levensstijl te veranderen. Dit klinkt misschien logisch en misschien zelfs wat neerbuigend - je bent immers hier omdat je graag iets wil veranderen - maar het is toch een belangrijke stap. Misschien wil je wel graag een grote reis maken, maar ben je bereid om daar voor te sparen? En eventueel andere dingen los te laten? Kort samengevat: ben je bereid tijd en energie te steken in deze verandering? Een kant-en-klare oplossing bestaat immers niet.
De tweede stap is voor diegenen die twijfelen wat betreft stap één. Ben je niet zeker of al die tijd en energie wel de moeite zijn, dan kan je opschrijven wat de pros en cons zijn. Indien mogelijk kan je ook informatie opzoeken op het internet. Bijvoorbeeld wat de voordelen zijn van gezonde voeding.
Als derde stap maak je voorbereidingen voor de verandering die je wilt zien in je levensstijl. Wil je meer sporten, maak dan een trainingsschema op. Wil je stoppen met roken, ga dan advies vragen aan de dokter. Wil je afvallen, ga naar een diëtiste. Enzoverder. Het internet is een immense bron van informatie, maar wees steeds kritisch wat betreft de informatie die je terugvindt. Zoek eventueel een steungroep op in je omgeving of op sociale media om je te ondersteunen tijdens je verandering.
En dan is het tijd voor actie! Nu dat je voldoende voorbereid bent en alle informatie hebt om je verandering tot een goed einde te brengen, kan je starten met de eigenlijke verandering. Het is een heus proces dat ups en downs zal kennen en bovendien aardig wat tijd in beslag zal nemen. In het volgende hoofdstuk geef ik je wat tips en tricks mee om de periode van verandering zo goed mogelijk door te komen.
De laatste en vijfde stap voor het veranderen van je levensstijl is het behouden van de verandering. Als je je doel behaald hebt is het werk, spijtig genoeg, nog niet gedaan. Het is belangrijk dat je ook nu de neiging weerstaat om terug in oude gewoonten te hervallen. Misschien heb je wel weken getraind om 5km te kunnen lopen. Wanneer het je gelukt is, zal de neiging groot zijn om jezelf te belonen door eens een training over te slaan. Weersta de verleiding en blijf volhouden.
Tips om vlot je levensstijl te veranderen
Zoals beloofd geef ik je onder deze titel enkele tips en tricks om je te helpen je levensstijl te veranderen.
Alles begint bij een positieve ingesteldheid. Als je van dag één gaat twijfelen of je deze verandering wel tot een goed einde kan brengen, dan gaat het inderdaad een moeilijke opgave worden. Wees ervan overtuigd dat je het kan. Want je kan het ook, zonder twijfel. Je levensstijl veranderen is niet iets wat enkel een paar selecte mensen kunnen; we kunnen het allemaal. Geloof dus in jezelf.
Onderhoud je positieve ingesteldheid door jezelf ermee te omringen. Zorg ervoor dat je bronnen van inspiratie steeds zichtbaar zijn. Schrijf post-its met aanmoedigingen en positieve bevestigingen, en plak ze waar je ze geregeld tegenkomt. Ga op zoek naar mensen die je kunnen ondersteunen in je verandering.
Wees je ervan bewust dat een verandering van je levensstijl een actieve inspanning vraagt. Het overgrote deel van wat we dagdagelijks doen, bestaat uit gewoonten en onbewust gedrag. Denk maar aan het autoritje of de treinrit naar je werk. Ok, zeker bij het autorijden ben je actief bezig met, wel, rijden, maar hoe vaak gebeurt het dat je aankomt voor je het goed en wel door hebt? De rit van en naar het werk is een gewoonte waar je niet bewust mee bezig bent.
Dit wil zeggen dat iedere verandering buiten het spectrum van gewoonten valt waardoor je moet nadenken over wat je gaat doen. Dit is vermoeiend. Het vraag echt heel wat inspanning om jezelf eraan te herinneren iets ongewoon wel of niet te doen. Wat je hierbij kan helpen is het opstellen van een plan(ning). Bepaal op voorhand hoe of wanneer je je verandering gaat aanpakken. Dit geeft je houvast en zorgt ervoor dat je al iets minder hard moet gaan nadenken. Klinkt goed, niet?
Herhaling is eveneens sleutel, net als doorzettingsvermogen. Als je een dag/training/deel van de planning overslaat, dan is het des te moeilijker om je verandering weer op te pikken. Herhaling creëert gewoonte, en het is net gewoonte waar we naar aan het streven zijn.
Natuurlijk zullen er dagen zijn waarop je écht geen zin hebt. Dat is waar het doorzettingsvermogen tevoorschijn komt. Herinner jezelf aan je doel en waarom je de verandering in je levensstijl graag wilt doorvoeren. Verzamel je motivatie en doorbreek je patroon niet.
Je levensstijl veranderen? Het kan!
Heb je iets dat je graag wil veranderen? Ga ervoor! Ik hoop dat bovenstaand stappenplan, evenals de tips en tricks, je de moed gegeven hebben om voor die verandering te gaan. Je kan het. Daar ben ik zeker van.
Begin met één verandering per keer. Geloof me, je levensstijl veranderen is moeilijk en vermoeiend, maar het is zeker de moeite waard. Vaak vertellen mensen mij dat ze wilden dat ze de inspanning eerder in hun leven geleverd hadden omdat ze nu kunnen inzien wat een positieve invloed hun verandering teweeg gebracht heeft. Keer op keer wordt mij verteld dat de tijd en geleverde inspanning het meer dan waard was.
Geloof dus in jezelf en streef je doelen na. Ik ben er alvast van overtuigd dat je de verandering van je levensstijl tot een goed einde zal brengen. Veel succes.