Wat is de zin van mijn leven?
Geloof en wetenschap
Eeuwenlang zocht de mensheid naar troost, zingeving en geborgenheid in het geloof, was het nu Katholicisme, Islam of Hindoeïsme. De laatste jaren daalt het geloof echter in populariteit. Steeds minder mensen gaan naar de kerk, steeds meer verklaren zichzelf atheïst.
Volgens mij ligt wetenschappelijke vooruitgang mee aan de basis van dit fenomeen. Door onderzoek komen we steeds meer te weten over onze planeet en onze geschiedenis. Deze toename aan kennis maakt het geloof in een goddelijk Wezen steeds onwaarschijnlijker. Ik heb althans in mijn schooljaren geleerd dat evolutie een kwestie van toeval is, wat lijkt te impliceren dat ons leven geen doel heeft.
Troost in de maatschappij
Toch hebben we allemaal troost nodig en hier speelt de maatschappij handig op in. Ken jij ook het gevoel van voldoening wanneer je een nieuw paar schoenen koopt, of dat kunstwerk voor in je living? Steeds vaker zoeken we troost in de consumptiemaatschappij. Het gevoel dat je steeds meer nodig hebt om gelukkig te zijn wordt zorgvuldig gemanipuleerd.
Je hoeft echter geen geloof te belijden, of jezelf bankroet te shoppen, om een spirituele of mystieke ervaring te hebben. De kerk of het shoppingcenter is hier geen vereiste voor. Persoonlijk vind ik de natuur hier het beste voorbeeld van. Iedereen heeft wel eens naar een bloem/boom/dier gekeken en verwondering gevoeld.
Zingeving
Ondanks het verlies van geloof en de toename van de wetenschappelijke aanpak is er nog steeds een zoektocht naar zingeving. Deze zoektocht kan heel verschillend zijn, bijvoorbeeld een retraite, een cursus expressieve dans of een pelgrimstocht.
Laat je niet van de kaart brengen door je omgeving. Ikzelf probeer mijn omgeving, de mensen die ik tegenkom, de gebeurtenissen die ik meemaak en plaatsen die ik zie, te beschouwen als wegwijzers. Het zijn geheugensteuntjes voor de richting waarin ik wil gaan met mijn leven. Ze geven richting aan het proces van mijn ik-wording.
Herschepping van het zelf
Het leven is geen ontdekkingstocht, het is een aanhoudende creatie van jezelf. Iedere dag bouw je aan je persoon, je 'ik'. Je hebt de mogelijkheid om van jezelf het mooiste te maken dat je kan bedenken. Je bent dus ook steeds vrij om van jezelf een ander persoon te maken dan je nu bent.
Alles wat je denkt, zegt en doet is een verklaring: 'Dit ben ik'. Dit wetende doe ikzelf steeds mijn best om positief in het leven te staan. Het 'nu' is erg belangrijk. Mindfulness kan je hier mee helpen, evenals meditatie.
3-delig maatpak
Ieder persoon bestaat uit 3 entiteiten: de ziel, de geest en het lichaam. Bewust of onbewust zijn we steeds op zoek naar een harmonie tussen deze drie delen. Sta je niet in contact met één van de drie, dan zal je hoogstwaarschijnlijk een gevoel van leegte ervaren.
Het klinkt misschien raar, maar de wijsheid van het universum staat vanaf onze geboorte in onze ziel gegrift. Je kan het bekijken als een natuurlijk bewustzijn, als je intuïtie. Ja, je intuïtie is de stem en de taal van je ziel. Om je intuïtie ten volle te kunnen begrijpen, dien je als persoon open en ontvankelijk te zijn.
Kennis in een kom
Om goed te kunnen groeien heb je een open en ontvankelijke geest nodig. Een dergelijke geest kan je vergelijken met een lege kom: Zijn er beschadigingen, dan verlies je de kennis die je vergaart, is de kom nog volledig, dan verzamel je de kennis die naar je toe komt.
Een grote boosdoener voor groei zijn vooropgezette meningen en vastgeroeste ideeën. Om verder te gaan met de analogie van een kom, kan je dit beschouwen als een kom die ondersteboven ligt. Hier kan uiteraard helemaal niets in. Je denkt dat je alles over het leven al weet. Je kijkt naar de wereld met een vertroebelde blik en zal nooit de volledige waarheid zien.
Groeien
In China kent men volgende wijsheid: 'Zonder tegenwind stijgt geen vlieger op' en ik ben het daar volledig mee eens. Allemaal komen we wel situaties tegen waardoor we ons minder goed voelen, of waar we ons bij gaan afvragen of het wel een reden heeft. Het zijn net deze gebeurtenissen waaruit we kunnen groeien.
Wel, niets heeft betekenis tot jij er zelf een betekenis aan geeft. Iedereen probeert zin te geven aan ervaringen en gebeurtenissen in het leven. Ga je niet afvragen waarom iets gebeurd is of waarom je die persoon net bent tegengekomen, maar geef zelf betekenis aan die gebeurtenis/persoon. Denk bijvoorbeeld na een ontmoeting 'deze persoon heeft mij een ander perspectief gegeven op een hedendaags probleem, dit is waarom ik deze persoon ontmoet heb'.
Verlichting
Wat zou je denken als ik zeg dat de zoektocht naar verlichting de verlichting in de weg staat? Een vreemd idee, nietwaar? Als je zoekt naar een doel creëer je net doelloosheid. Hetzelfde geldt voor zingeving.
Het goede nieuws is dat je al verlicht bent. Verlicht is niet iets dat je kan worden, je bent het gewoon. We beschouwen een persoon als compleet verlicht wanneer deze persoon zicht realiseert dat zijn/haar identiteit door zichzelf gecreëerd werd. Je creëert je eigen realiteit en kan deze dus ook ten alle tijden veranderen.
De zin van het leven
Dan komen we tot de vraag die eveneens de titel van deze blog vormt: Wat is de zin van mijn leven? Mijn antwoord hierop is 'één zijn', beseffen dat je deel uitmaakt van iets groter, laten we het het universum noemen. We maken allemaal deel uit van dezelfde entiteit.
Uiteraard creëren we onze eigen identiteit binnen dit geheel, we zijn nog steeds onze eigen persoon. Verlichting bereiken wil ook niet zeggen dat je je gedrag gaat veranderen. Nee, het is een staat van bewustzijn. Je kan het beschouwen als een soort thuiskomen in plaats van altijd zoeken naar waar je thuis net is.
Het is open staan voor groei, voor kennis. Het is jezelf voortdurend herscheppen tot de mooiste versie van jezelf. Het is harmonie vinden tussen ziel, geest en lichaam. Het is één zijn met je omgeving. De zin van het leven is ten volle 'zijn'.
Op een volle manier zijn kan je oefenen door mindfulness een plaats te geven in je leven. Geef het zeker een kans.
Veel liefs,
Bettina!